תוכנית כלכלית זהו מושג גנרי שפונה לקהל רחב מאוד של עסקים וחברות בכל שלבי חייהם העסקיים.
התוכנית הכלכלית מטרה להציג לעסק את הניתוח הפיננסי אותו הוא מתכנן לחקור. לדוגמא: פתיחת קו יצור נוסף והשלכותיו על הפעילות העסקית הנוכחית, או סגירת מרכז רווח במטרה למקד את אופי הפעילות העסקית, פתיחת בית מלון במערב אירופה, היתכנות כלכלית לפתיחת רשת זיכיון של מותג ועוד.
מתי צריך לכתוב תוכנית כלכלית?
לעיתים תוכניות כלכליות נכתבות עבור אדם פרטי שמעוניין לפתוח עסק, ולאחר מספר שעות ייעוץ ניתן להבחין שאין לעסק כל התכנות עסקית, מה שקורה לעיתים רבות. וזאת בשונה מתוכנית עסקית שבוחנת "עסק חי" במלואו. לעיתים התוכנית הכלכלית מטרתה היא לחקור ולהציף עניין ספציפי כגון: הכנסת מוצר חדש, הקמת קו-ייצור או מנגד סגירת מחלקה, החלפת עובדים בקבלני משנה, ובכך אנחנו מצליחים לרדת לעומקם של נתונים בכדי לתת תשובה לשאלה הראשונית שנשאלה מצד הלקוח. לעיתים תוכנית כלכלית לא יורדת לרמת כתב, אלא יושבת על בסיס קובץ אקסל הכוללת ביאורים בלבד. הקובץ בעצמו מציג את הפתרונות במצבי עולם שונים.
לכמה זמן תקפה תוכנית כלכלית?
חשוב לציין שתוכנית כלכלית, זאת תוכנית שצריכה לעבור מידי תקופה בחינה מחודשת, לעיתים החברה צומחת מעבר למה שהוגר בתוכנית, ולכן התאמת התוכנית הינה קריטית להמשך תכנון שלבי ההתפתחות של החברה. לעיתים כאשר התוכנית הכלכלית הינה "פנימית", לבעל המניות בלבד, אפשר לצלול ישירות לפרקים המהותיים בכדי להגיע ישר לבעיה, אך אם התוכנית הינה עבור משקיע, בנק או קרן מימון התוכנית תהיה כתובה בצורה מלאה, ברורה, ייצוגית ומקיפה.
בכדי לכתוב תוכנית כלכלית טהורה, נדרש מצד הכותב ידע ויכולת לרדת לעומקם של פרטים, ללמוד ולהכיר את השוק והענף, לבצע בדיקות מדגמיות על חברות מתחרות, ועל-ידי נקיטת פעולות אילו תוך מספר ימים עד שבועות ניתן להגיע לתובנות ולמסקנות בעניין השאלה הכלכלית שאותה אנחנו רוצים לפתור.