צעדים בבחירת חתם

הנפקת מניות לציבור או אג"ח היא צעד מכריע בכל חברה ולכן חשוב לבחור בחתם טוב ומתאים. אם בשעה טובה הגעתם לשלב שבו אתם יכולים לגייס הון, יש כמה אפשרויות בפניכם. אם אתם צריכים להשלים הון, האפשרויות המוכרות הן מימון בנקאי או מימון חוץ בנקאי, אפשרויות אחרות הן הנפקה של אג"ח או או מניה. הנפקות אג"ח הן כלי שאף שיכול להיות יקר יותר ממימון בנקאי, הוא כלי מתאים כשיש קשיים לקבל את המימון. ולעומת הנפקת מניות מתאים גם לחברות קטנות יותר בלי שהשליטה בחברה תדולל. הנפקות רלוונטיות גם במקרה אופציות למניות שטרם מומשו.

קודם קצת נתונים, על פי נתוני הבורסה מינואר עד יוני 24 הונפקו בגיוס מניות שלוש חברות בלבד, ב-2023 הונפקה חברה אחת בלבד, ב-2022 13 חברות וב-2021, פוסט קורונה מעל 90 חברות, שיא של כעשור. מספר החברות המדווחות שהנפיקו אג"ח לראשונה גדול יותר.

בכל מקרה אם הגעתם לשלב שבו אתם צריכים להנפיק אג"ח או מניה או אופציה, צריך לבחור חתם. אבל לפני שנדבר על איך בוחרים חתמים. מה זה בכלל חתם?

לחתם כמה תפקידים:

● החתם מייעץ לחברה לפני ההנפקה
● יכולת תמחור את מחיר ההנפקה
● הכנת תשקיף ומכין מצגת למשקיעים
● גיבוש את האסטרטגיה של גיוס ההון או החוב
● ניהול את המו"מ והעסקה
● אחראי לסליקת הכסף

כמה חברות חיתום קיימות בשוק הישראלי?

שאלה שחברות צריכות לקחת בחשבון, להבין את גודל ההיצע.

בארץ יש מספר קטן של גופי חיתום, חלקם דרך הגופים המוסדיים, בנקים או חברות השקעות או ביטוח וחלקם פרטיים, כ-30 רשומים ברשות ניירות ערך, ורק 18-15 פעילים. אז איך נדע איך לבחור את החתם הנכון? הנה כמה דברים שחשוב לשים לב אליהם כשאנחנו בוחרים חתם:

למה חשוב לשים לב כשבוחרים חתם?

אמינות ומוניטין: חשוב לשים לב שהחתם הוא חתם מוביל ומוכר בשוק וכך יכול למשוך טוב יותר את המשקיעים
ניסיון בענף: חשוב גם לבחור חתם שמבין בענף, בין אם זה נדל"ן, טק, אנרגיה או כל ענף אחר, ההתמחות מביאה עמה יתרון
קשרים: חתם ותיק או כלכלן מנוסה שעבד עם הבנקים והחברות הגדולות יכול להביא איתו גם רשת קשרים ענפה
תמחור: להיבט זה יש לשים לב בשלב מאוחר יותר, אבל כעיקרון חתם מנוסה יספק תמחיר מדויק יותר לחברה שלכם
ליווי לאחר ההנפקה: ההנפקה היא הצעד הראשון אבל לא האחרון, כדאי לוודא שגם החתם מלווה בהליך שלאחר ההנפקה

צעדים ראשונים בבחירת חתם:

כדי לבחור חתם יש להכין עבודה מוקדמת, להבין מה הצרכים של החברה, מה מטרות ההנפקה, מה סכום הגיוס, במקרה של מניה מה שיעור הדילול שמסכימים לו, במקרה של חוב מה הריביות שנוכל לחיות איתן. לאחר שלב זה בדקו מי החתמים המובילים בענף שלכם.

לאחר שמוצאים את החתמים המועדפים, זה הזמן לקבוע פגישות ולהכיר את החתמים טוב יותר. אז אפשר להשוות בין ההצעות השונות. השוו עם אנשי מקצוע ושחקנים בשוק ובדקו המלצות. לאחר כל שלבי הסינון וההמלצות אתם מוכנים לצאת לדרך לבחירת החתם המתאים.

הערכת יכולות החתמים והתאמתם לאסטרטגיה העסקית של החברה:

החתם אינו רק הגורם שמנהל את ההנפקה, אלא גם שותף אסטרטגי שצריך להבין את הצרכים הפיננסיים והאסטרטגיים של החברה. אתגר זה נובע מהצורך לזהות את החתמים שמבינים את תחום העסקים של החברה ומסוגלים להציע אסטרטגיה שיווקית שתשפיע על ההצלחה של ההנפקה. יש לוודא שהחתם שבחרת יכול להעניק שירותים מותאמים אישית לאופי העסק שלך וליכולת להציג את הערך המוסף של המיזם בצורה משכנעת לציבור ולמשקיעים. כדי להתמודד עם אתגר זה, יש לערוך מחקר שוק מעמיק ולהעריך את כישוריו של כל חתם באמצעות חוות דעת והמלצות מחברות דומות ולקוחות עבר.

התמודדות עם שוק תנודתי ומצב כלכלי לא יציב:

שוקי ההון יכולים להיות מאוד תנודתיים, וישנם מצבים שבהם ההנפקה עשויה להתבצע בתנאים כלכליים קשים או כשיש חוסר יציבות בשוק. השפעות כלכליות אלו עשויות להוביל לכישלון ההנפקה, אם החתם לא יתמודד איתן בצורה נכונה. חתם שמכיר את התנודתיות של השוק ויודע כיצד לשמור על יציבות ומומנטום חיובי למניה, יוכל להבטיח שהתנאים הכלכליים לא ישפיעו על הצלחת ההנפקה. הדרך להתמודד עם אתגר זה היא על ידי ביצוע ניתוח מעמיק של השוק והערכת סיכונים, תוך שמירה על תקשורת פתוחה עם המשקיעים והמוסדות הפיננסיים כדי להבטיח שההנפקה תבצע תחת התנאים הטובים ביותר.

איך על החברה להכין את עצמה לקראת הנפקה מבחינה פיננסית?

הכנה פיננסית נכונה לקראת הנפקה היא צעד קריטי שיכול להבטיח הצלחה בתהליך. ראשית, יש לבצע הערכה מעמיקה של המצב הפיננסי של החברה, כולל ניתוח של מאזן הכנסות, הוצאות והתחייבויות. שנית, יש להעריך את תחזית הצמיחה של החברה ולהציג תמונה ברורה של הכיוונים העתידיים שלה למשקיעים פוטנציאליים. הכנה נוספת כוללת צמצום חובות, הגדלת רווחיות ושיפור ניהול המזומנים. חברות שיגיעו מוכנות מבחינה פיננסית יוכלו להציע למשקיעים תמונה יציבה ובטוחה יותר, מה שיסייע להן לגייס את הכספים הנדרשים בהצלחה.

קשיים בבחירת חתם

הרבה פעמים יהיה קשה להשיג את החתמים המובילים; החתמים המבוקשים ביותר גובים מחירים גבוהים יותר; לפעמים צריך לבחור חתם מהר ככל הניתן כדי לנצל את ההזדמנות בשוק ואין תמיד חתם זמין. במקרים אלו מומלץ להיעזר בשירותי ייעוץ לבחירת חתם.

למה להיעזר בשירותי ייעוץ לבחירת חתם ?

כאמור, יש פערים בין החתמים, הן ברמת השירות והן ברמת העלות והן מבחינת הוותק. העלויות יכולות להתבטא בעלויות הקמה ועלויות גיוס המשתנות מחתם לחתם. כמו כן יש הבדלי מהירות בין החתמים, וכמובן שהוותק משחק תפקיד וכך גם ההכרה של הענף. גופי החיתום מצומצמים, ברובם אלו מחלקות קטנות עם המון ידע בבעלות גופים גדולים.

צריך להבין גם את סביבת השוק: בזמן שפל רוב ההנפקות הן הנפקות אג"ח, ואילו בזמן גאות השוק מעדיף הנפקת מניות. כיום עם סביבת הריבית הגבוהה וכשקשה יותר להשיג מימון בנקאי, יש העדפה כאמור לגיוס חוב.

היתרון של "פרץ פיננסים" הוא שאנחנו מכירים את מרבית המנפיקים בשוק ברמה האישית ויודעים לזהות מי מתאים לכל לקוח ואנחנו יכולים לעשות שופינג לכל חתם או מנפיק ולמצוא את המתאים ביותר עבורכם.

סיכום

הנפקה היא צעד ראשון של חברה שכבר יש לה הון עצמי גבוה, הכנסות או רווחים אבל רוצה לעשות את הצעד הבא עם גיוס הון מהמוסדיים ומהציבור או לגייס חוב בתנאים שיהיו לה נוחים יותר. בישראל שוק החתמים הוא מצומצם וקשה להתמצא בו, להבין מי החתם שהכי מתאים לצרכים של החברה, ולכן יש יתרון לגוף פיננסי, כמו פרץ פיננסים, שמכיר ועובד עם החתמים המובילים בשוק.

כלכלן ומשפטן ערן פרץ

דוקטורנט לכלכלה, בעל 15 שנות ניסיון בתחום הפיננסים, מומחה בגיוס אשראי לעסקים, ליווי במימון עסקאות נדל"ן וכתיבת תוכניות עסקיות והערכות שווי לחברות. בנוסף, ערן נותן שירות ייעוץ וניהול כספים לעסקים.

שתפו:
דרגו:

/ 5.

קבלו הצעה משתלמת
הזינו פרטיכם בשדות הבאים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
דילוג לתוכן